nedeľa 7. júna 2009

Jemný úvod do Jess

Zhodou okolností sa mi podarilo pri modifikovaní svojho súborového systému zmazať tú nesprávnu partíciu na disku, niečo také vždy poteší. :)
Ale všetko zlé je na niečo dobré a pri prehľadávaní mojich archívov som medzi starými CD-čkami našiel svoju starú (2005) diplomovú prácu a rozhodol som sa, že predtým než ju zase niekde stratím, radšej ju zverejním.

Niektoré časti mi už v dnešnej dobe pripadajú úsmevné, ale v prípade, že poznáte napríklad JBoss Rules (Drools) a chceli by ste vedieť čo to vlastne je pravidlový systém (rule engine) a ako principiálne pracuje Rete algoritmus, tak si pozrite prvú kapitolu.

V práci nieje zmienka o Drools, pretože som tam používal Jess (Java Expert System Shell), ale oba systémy sú založené na vylepšených implementáciách Rete algoritmu.

Myslím, že je to písané celkom jednoduchou a pochopiteľnou formou, ale Jess bol pôvodne klonom CLIPSu a jeho syntax sa podobá na LISP, takže typicky bloky kódu sú vymedzené okrúhlymi zátvorkami a taktiež je tam prefixový zápis operátorov.

Link na stiahnutie: Diplomová práca (2005)